SOCHAŘSKÝ ATELIÉR

ZADÁNÍ: 

Naším úkolem bylo navrhnout interiér sochařského ateliéru o rozloze 84 m2 (pracovní plocha 52 m2, denní místnost s kuchyňkou 11,15 m2, koupelna s wc 3,9 m2 a garáž 16,98 m2).
Je nutné vymyslet funkční vnitřní uspořádání tak, aby celý prostor bylo možno flexibilně proměňovat dle aktuálních potřeb. Rovněž v atelieru navrhnout co nejvíce skrytých uzavřených úložných prostor ochraňujících pracovní nástroje, vzhledem ke zvýšené prašnosti, která k sochařině patří. Celek by měl působit jednotným nerušivým dojmem. Proto vše navrhujeme v bílé (kovová kce. skríně, vybavení) v kombinaci s neutrální světle šedou (white concreat) betonovou stěrkou na podlaze.

KONCEPT:

Vzhledem k tomu, že ateliér má ve svém nejvyšším bodě u hřebene střechy cca 4 m a v nejnižším bodě nad okny 2,8 m rozhodli jsme se výšky využít a do prostoru po celé jeho čelní stěně VLOŽIT POCHOZÍ PATRO z kovových pororoštů usazené na vykonzolovanou kovovou konstrukci.

Díky tomu se nám podaří zpřístupnit vrchní patro skříní, které se budou rozpínat rovněž po celé této zdi. Vrchní patro skříní / regálů bude zavřené velkoformátovými posuvnými dveřmi kvůli šetření místa a menší hloubce pochozího můstku, z kterého se k regálům člověk dostane.

Pod konstrukcí bude probíhat po celé stěně řada spodních skříněk, tentokrát však s menší hloubkou, jelikož součástí ústřední pracovní zóny budou předsazené posuvné pracovní stoly na kolečkách, které bude možno libovolně vysouvat a spojovat v prostoru. Pod stoly zároveň budou “parkovat“ menší jednotlivé stolky s úložnými prostory a šuplíky - taktéž na kolečkách. Stolky bude možné využít buď jednotlivě - jako soklíky a nebo jako malé pracovní podstavce pro modelování.
Při spojení více kusů k sobě, vznikne navíc další pracovní plocha, na níž lze umístit větší dřevěná deska = další pracovní místo.

V levé části ateliéru (stěna blíže garáži) bude pochozí můstek přerušen s tím, že zde budou umístěny kovové sloupy probíhající až ke stropu, na jejichž vršku bude zavěšená kladka, sloužící ke zvedání těžkých předmětů a modelů. V této zóně bude rovněž pojízdná točna, sloužící jako podstavec pro modelování větších soch. S točnou bude možné libovolně popojíždět napříč celým prostorem.(Veškeré detaily a specifikace kovové kce. budou řešeny v následující projektové části se záměčníky a příslušnými profesemi).

Pozn.: Doporučujeme nad všemi okny z vnitřní strany instalovat pevný interiérový závěs z nehořlavé látky, kterým bude možné v případě potřeby zakrýt velkofotmátová okna a ochránit je tak proti případnému mechanickému poškození “ustřelenými úlomky“ sádry, při práci s kovem či před jiskrami při drobném svařování.

V pravé části ateliéru (stěna sousedící s kuchyňkou a koupelnou) navrhujeme výlevku. U výlevky musí být instalovaná ruční sprška a odtokový kanálek v zemi pro potřeby vymývání forem. Celý tento kout by měl být vystěrkován voděodolnou betonovou stěrkou a zároveň jej bude možné zakrýt sprchovým závěsem. (Detaily budou specifikovány v další fázi). Betonová stěrka na stěnách bude i v koupelně.

Celé vložené patro bude přístupné skrze posuvné žebříkové schody. Na stavbě je nutné dále specifikovat rozměry skladu, který bude nově navržen nad koupelnou a bude přístupný z pochozího můstku směrem z pracovny.

Denní místnost navrhujeme vybavit hnědým koženým gaučem a doplnit o vestavnou kuchyň ve světle šedé barvě (stejná jako podlaha - betonová stěrka) se spoustou úložných skříní rozpínajících se po celé stěně místnosti.

ATELIER1.jpg
ATELIER DRUHY POHLED .jpg
GIF - ATELIÉRU.gif
ATELIER KUCHYNKA .jpg
ATELIER POHLED 2.jpg
ATAK POHLEDY čelní.jpg
ATELIER POHLED 2.jpg
ATAK POHLEDY čelní.jpg
ATAK KUCHYNKA1 S KUMBALEM.jpg
ATAK KUCHYNKA1 S KUMBALEM.jpg
ATAK KUCHYNKA1 S KUMBALEM.jpg
ATAK KUCHYNKA1 S KUMBALEM.jpg
ATAK KOUPELNA POHLEDY.jpg

Rok: Květen, 2022

Rozměry:  84 m2

pudorys.png
schema rozložené.png