CHOCERADY

rekonstrukce rodinného domu 

ZADÁNÍ: 

Naším úkolem bylo navrhnout rekonstrukci malého rodinného domku o rozloze 105 m2 (zastavěná plocha) a 150 m2 (užitná plocha). Domek se nachází na vyvýšené parcele s výhledem na řeku Sázavu v městečku Chocerady. Původně domek sloužil jako vícegenerační, nyní je úklolem zrekonstruovat stavbu tak, aby v ní spokojeně žila mladá vícepočetná rodina.

KONCEPT:
V první řadě je potřeba domek očistit od nánosů různých přílepků, vnitřních i vnějších přístaveb a vestaveb, normalizačních zásahů a znovu ukázat slávu a kvalitu klasického poctivě postaveného venkovského domu.

Domek se nachází na vyvýšené parcele, což je nespornou výhodou pro obyvatele, jelikož umožňuje výhled na řeku Sázavu, která se nachází 20m od pozemku. Vyvýšení pozemku zároveň přispívá k odstínění a odhlučnění aut, která čas od času projedou po místní komunikaci.

Dva stávající hlavní vchody do objektu redukujeme na jeden a domu tak navracíme jeho původní úlohu sloužit jedné společné rodině. Hned prvním oříškem byla vstupní chodba, kudy vedou schody do 2.NP přes další pokoj, který se tak stal průchozím. Díky úpravě schodiště a chodby jsme se ale tohoto problému zbavily a ložnice se stala opět plnohodnotnou místností.

V přízemí jsme navrhly samostatné wc, velkou koupelnu se sprchovým koutem, vanou i místem pro pračku. Doporučujeme probourat okenní otvor směrem ke skále, aby bylo možné koupelnu přirozeně větrat a umožnit přístup přirozenému světlu do místnosti.

Kuchyni s jídelnou jsme pokud možno co nejvíce propojily s obývacím pokojem, který má přístup na skrytou terasu za domem, kde je i v létě příjemně díky chládku, který vyzařuje ze skály. Dveře mezi kuchyní a obývacím pokojem budou nahrazeny co největším možným otvorem (co statika dovolí..) a budou osazeny posuvné dveře.

Přistavěný pokoj v zadní části pozemku je potřeba zbourat a postavit nově a kvalitně, přičemž zachováme stávající půdorys a objem domu.

V horním patře se nachází dva útulné pokojíky se zachovalými dveřmi a dřevěnou podlahou, které bychom rádi zrepasovali a podpořili tak původního ducha stavby.

Půda v levé části domu je nyní nepřístupná a je třeba provést sondy, abychom se dozvěděli, co se tam nyní nachází, v jakém je půda stavu a jaké jsou možnosti co s prostorem podniknout. Ideálním řešením by bylo využít část půdy jako malou koupelnu s wc, pracovnu či úložné prostory.

Fasáda domu bude opravena dle tradičních principů. Typ, barva a zrnitost fasády bude vyvzorkována. Okna domu doporučujeme vyměnit za kvalitnější dřevěná rámová okna vyhovující současným standardům. Např. okna Janošík.

Jako barvu prolínající se celým projektem jsme zvolily tlumenou světle modrou, která odkazuje na český venkov.

CHOCERADY-exteriér.jpg
CHOCERADY-kuchyňě.jpg
CHOCERADY-obývák.jpg
CHOCERADY-LOŽNICE A.jpg
CHOCERADY-WC A.jpg
CHOCERADY - KOUPELNA B.jpg
CHOCERADY-POKOJÍK A.jpg

© Copyright ANNY architects 2014

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest