LANŽHOT - rodinný dům

ZADÁNÍ: 

Naším úkolem bylo navrhnout rekonstrukci velkého rodinného domu a vymyslet jeho nové půdorysné uspořádání tak, aby zde mohly fungovat nové náplně a to:

1) obývací část s kuchyní, jídelnou a terasou tak, aby provoz nekolidoval s pohybem hostů z apartmánů
2) nová ložnice s pracovnou a koupelnou pro majitele v mezipatře
3) nové uspořádání 2.NP se dvěma apartmány s koupelnami a kuchyní pro 2-4 osoby
4) navrhnout nově podkroví, kde mají být v budoucnu umístěny 2 separátní apartmány rovněž s koupelnami a kuchyněmi, vyřešit prosvětlení celé půdy skrze nová okna či vikýř
5) podoba a koncept sklepa v němž má být umístěn malý pivovar s posezením pro hosty, ale zároveň se sem musí vejít i potřebné zázemí pro výrobu piva, tanky, tech. místnost atd.

KONCEPT:

dům dělíme do čtyř částí:

APARTMÁNY, BYT, PIVOVAR,

PŘÍSTAVEK a APARTMÁNY

Důležité v domě bylo vyřešit to, aby mohli odděleně fungovat hosté a případně se vůbec vzájemně nevyrušovali s majiteli a jejich fungováním.

Proto přidáváme samostatný vstup umožňující přístup na centrální schodiště vedoucí do apartmánů skrze původní garáž. Sem umisťujeme zároveň i prádelnu, samostatné wc, ponk a dále vyhrazené místo pro parkování elektro kol.
Na chodbu před apartmány umisťujeme prostor pro skříň na úklid + vestavné lednice kde si hosté budou moci pořídit lokální pivo a pochutiny.

Apartmány dimenzujeme tak, aby zde byla malá oddělená ložnice, koupelna a malý obývací pokoj s kuchyňkou, kde bude umístěn rozkládací gauč, který bude sloužit pro přespání dalších 2 osob nebo dětí. Dva půdní apartmány navrhujeme velkoryseji, počítáme, že by i vzhledem ke svým rozměrům měly sloužit buď pro větší skupinu lidí nebo rodinu s dětmi. Apartmány popisujeme více v kapitole vyhrazené jejich detailům.

BYT

Jako důležité vnímáme vytvoření nové dispozice v přízemí a to skrze zrušení nenosných příček a umístění “boxu“ ve středu celého prostoru, který v sobě skrývá novou koupelnu s wc.

Zároveň i pomyslně celý prostor předěluje a vznikají tak dvě zóny:

1) obývací s pracovnou a

2) jídelní část s velkou kuchyní a přístupem na terasu a zahradu.
Celý prostor je možné předělit posuvnými stěnovými panely a je tak možné vytvořit soukromí pro obývací část, kdyby si kupříkladu majitelé chtěli pozvat do prostoru hosty na snídaně.

Vstup pro hosty nově vytváříme ze strany schodiště skrze prosklenné dveře se závěsem umožňujícím vytvoření soukromí. Majitelé mají do této části zároveň nově samostatný vstup skrze hlavní vchodové dveře.

V mezipatře pokračuje zóna s apartmány pro spánek majitelů. Vzniká zde nová koupelna s velkou vanou a wc.
Ložnice se spoustou nových úložných prostor a menší pracovní kout vzniklý díky zrušení nevyužívaného balkónu, který vedl do ulice.

PIVOVAR + PŘÍSTAVEK

Zde bylo důležité lépe vyřešit vstup pro hosty do sklepa / pivovaru.

K tomu využíváme koncepci velkého PŘÍSTAVKU, který nově obejme celou zadní a boční část domu s tím, že do něj umístíme veškeré nové potřebné funkce, které se do stávající hmoty domu již nevejdou.

Vzniká zde kupříkladu nově zádveří před vstupem do sklepa a výstupem z garáže umožňující lepší a bezpečný pohyb hostů.

V pivovaru je potřeba oddělit část pro hosty s posezením a wc, od části výrobní, skladové, chladící a technické.

Rovněž sem nově povede nákladní výtah, vedoucí přístavkem do přípravny a kuchyně kvůli lepší obslužnosti.

NOVÁ PODOBA DOMU / FASÁDY / FIGURA

Vzhledem k částečnému přeskládání původních dispozic bylo nutné zamyslet se i nad tím, jak se na fasádě původního domu promítnou nová okna a vstupy.

 

Zároveň jsme museli zvážit, v jaké formě připojit k domu hmotu přístavku, který v sobě pojímá veškeré nové funkce.
Z tohoto důvodu jsme zvolili dřevěnou konstrukci. bez pevných základů z hlediska nákladů a vizuálního odlehčení “nového” primárně komunikujícího s exteriérem / zahradou versus starého / s domem).
Dřevěnou konstrukci přístavku někde zastřešujeme z důvodů ukrytí skladu pro pivovar a nákladních výtahů, někde zároveň otvíráme a využíváme princip náklonných lamel (nad terasou), které umožňují celý prostor dle potřeb zastínit.

Fasádu doporučujeme zateplit a omítnout v odstínech lomené bílé, doplnit o kombinaci bezrámových velkoformátových fixních oken v kombinaci s dubovými rámy a otvíravými prvky.
Zásadní změnou je rovněž zbavení se původního balkónu posunutím stěny
v apartmá majitelů na jihovýchodní / čelní fasádě. Měníme vstupní dveře do přízemí a taky bránu vedoucí do bývalé “garáže“, která se stane novým vstupem pro hosty.
K tomu využíváme opět dřevo, abychom rozbili monotónost fasády a vizuálně a materiálově promítli návaznost nové hmoty zadní části domu směrem do předu do ulice.
Dům z boků lemují nově umístěné vstupy jako součást přístavku a to jeden vedoucí na zahradu, druhý vedoucí do přístřešku a skladu k pivovaru. Přední část zahrady doplňujeme o parkovací stání pro hosty a zároveň doporučujeme využít betonovou zatravňovací dlažbu.

Rok: Srpen, 2022

Rozměry:   m2

SCHEMATKO LANZHOT.jpg
ezgif-4-26df9edd29.gif
kuchyne .jpg
loznice.jpg
pivo.jpg
REZOPOHLED FINAL.jpg
pricny.jpg
Pohled1.jpg
4a.jpg
5a.jpg
1a.jpg
LANZHOT_VYKRESY-3.jpg
LANZHOT_VYKRESY-4.jpg
LANZHOT_VYKRESY-5.jpg
LANZHOT_VYKRESY-2.jpg
LANZHOT_VYKRESY-1.jpg