Syrius - pohřební ústav

ZADÁNÍ: Požadavkem investora bylo vymyslet nové koncepční řešení v rámci rekonstrukce pohřebního ústavu SYRIUS v Kladně. Pohřební ústav čítá dvě jednací místnosti a vstupní halu, které jsou situované ve starém bytovém domě. 

 

Vzhledem k tématu bylo potřeba najít citlivé elegantní řešení, které by navozovalo v příchozích pozůstalých pocit klidu a především jim poskytovalo dojem důstojné instituce, v níž budou moci řešit tak palčivá témata, jako úmrtí svého bližního. 

Na druhé straně bylo nutné přijít s takovým řešením, které by umožňovalo měnit tvář pohřebního ústavu dle potřeby i pro samotné pracovníky, kteří by si mohli jednotlivé místnosti uzpůsobovat dle nálady a funkce.

 

KONCEPT: Tento fakt se nám podařilo vyřešit skrze ústřední téma závěsů, objevující se napříč všemi místnostmi. 

Závěsy budou instalovány na stropní pojezdové liště lemující strop každé místnosti, což nabízí flexibilitu a neustálou změnu, kdy si libovolným posunem závěsů uživatel může v místnosti navodit různé atmosféry a rovněž zakrýt policové systémy, které jsou umístěny “za oponou”. 

Zaoblené kolejnice v rozích místností umožňují přejíždění závěsů přes všechny stěny místností.

 

V celém pohřebním ústavu bylo rovněž nutné vymyslet nové úložné prostory, které zde v současné formě neodpovídaly svojí kapacitou potřebám pracovníků. Jednotlivé skříně vizuálně rozdělovaly místnosti působící chaotickým, ne příliš kvalitním dojmem. 

 

Další zásadní změnou bylo odstranění šedého zátěžového koberce, pod nímž se skrývala stará parketová podlaha, kterou jsme nechaly zrenovovat.

 

Co se týká barevného spektra, volily jsme především: černou ve formě černé lazury dřevěných prvků, šedou - která na závěsech působí uklidňujícím dojmem. Zlatou - objevující se především  na kovových detailech a světlech , která podporuje důstojnost celkového dojmu. 

Tento korpus jsme doplnily drobnějšími doplňky (kytky,polštáře, židle, obrazy), aby celý ústav působil civilnějším a útulnějším dojmem.

Rok: Září, 2017

Spolupráce:  arch. Libor Mládek

© Copyright ANNY architects 2014

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Describe your image