Byt Vršovice LIBRA

ZADÁNÍ: V bytu o výměře 75 m2 vytvořit pomocí relativně nízkých nákladů současný interiér adekvátní sto let starému domu potřebám mladého páru těsně před založením rodiny.

 

KONCEPT: Hlavní Byt se nachází v bloku domů postavených známým českým architektem Františkem Albertem Librou. Tyto domy jsou národní kulturní památkou. Vzhledem k tomu, že samotný půdorys bytu je drahocenný a samy jsme obdivovatelkami puristického skvostu, snažili jsme se pomocí minimálních zásahů do konstrukce vytvořit současný nteriér pro mladý pár. Librova práce s půdorysem je obdivuhodná. V každé - i maličké - místnosti je umístěno okno. Bohužel v dnešní době developerská výstvaba bytů nesahá těmto půdorysům ani po kotníky.

Změna oproti původnímu plánu nastala umístěním kuchyně s obývacím pokojem do místnosti se vstupem na rozsáhlý balkón, který by bylo škoda nenavázat na nejobývanější část bytu. Z bytu 2 + 1 se tak stane 3 +kk.

Při vstupu do bytu se ocitnete v prostorné chodbě s nádherným podlouhlým oknem typickým pro Librovu tvorbu. Díky světlu a šíři chodby lze tento prostor pojmout jako další místnost, do které  jsme situovali knihopracovnu s rázem se z bytu 3+kk stane 4+kk.

Zazděné okénko, které jsme objevili mez pokojem a ložnicí, jsme obnovili a dali jsme mu kulatý tvar a matné sklo. Bude tak sloužit jako přívod přirozeného světla do budoucí koupelny.

 

PODLAHY: Jako první věc bylo potřeba odstranit nánosy koberců, lina a dřevoštěpkových desek, pod kterými byly schovány více či méně zachované parkety, které budeme repasovat. Dále renovujeme teraco v koupelně a na balkonu.

BAREVNÉ / MATERIÁLOVÉ SCHÉMA:

Lomená zelená v kombinaci s pudrově růžovou tvoří základní barevné schéma, které doplňují materiály jako lakovaná MDF nebo černá ocel.

TOPENÍ: Vzhledem k zastaralému plynovému kotli, který již neodpovídá dnešním standardům, bylo třeba aktualizovat systém vytápění bytu. Kotel se vyměnil za nový se zásobníkem, komín se vyvložkoval a WAWky se nahradily topnými tělesy v retro stylu.

BALKONY: Byt disponuje dvěma balkony. Malý balk=on s přístupem z ložnice doplníme květinami a posezením. Na velkém balkóně, na kterém se bohužel nezachovaly původní materiály, je umístěna bylinkvá vertikální zahrada, lavice se stolkem a na konci balkonu dominuje široké dřevěné lehátko, na kterém lze odpočívat a číst knihy i ve dvou. 

Rok: Červenec, 2019

Rozměry:  75 m2

Obývací pokoj s kuchyní ANNY architects
s vlasama.jpg
LOŽNICE-vizoška final.jpg
POKOJ UNIVERZALni.jpg
PRACOVNA vizo.jpg

© Copyright ANNY architects 2014

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest