Byt DEJVICE

ZADÁNÍ: Naším primárním úkolem bylo navržení interiéru domova pro mladý pár, ve starém bytovém domě v Dejvicích. Co se týče dispozice bytu, jedná se o 3+1 - 73,1 m/2 + terasa 19 m/2 s orientací na východní stranu. Hlavním požadavkem bylo především vyřešit prostor kuchyně s jídelním koutem, zamyslet se nad koncepcí obývacího pokoje s vestavnou knihovnou a zároveň vymyslet dostatek nových úložných prostor v celém bytě. Nedílnou součástí celkového návrhu musí být rovněž řešení ložnice, předsíně a v budoucnu i koupelny.

 

KONCEPT: 

 Hlavní nosnou myšlenkou celého interiéru má být hra se strukturami a texturami bílé v různých podobách a formách ať už se jedná kupříkladu o mozaikové obklady, bílou cihlovou zeď či vestavné skříně .. Bílá se v celém bytě rozpíná jako ústřední prvek, který je doplněn akcenty tlumené růžové barvy v kombinaci se dřevem.

 

Nedílnou součástí a hlavní dominantou celku jsou pokojové rostliny. V bytě jsou poměrně vysoké stropy, které v kombinaci s velkými okny orientovanými na východní stranu celý byt v průběhu dne příjemně prosvětlují, díky čemuž zde vznikají ideální podmínky pro pěstování. To je využítím bílé neutrální barvy z naší strany ještě více podmíněno a interiér tak tímto přístupem ještě více prosvětlujeme. 

Byt pomyslně zónujeme, takže zde kupříkladu vznikají neutrální prostory, jako je předsíň a koupelna, dále pak užitkové hlavní obývací zóny s tím, že ty směrem od kuchyně přes obývák až k ložnici s pracovnou tlumíme a ubíráme na v nich akcentujících prvcích ve formě růžové barvy. 

 

Při vstupu do bytu se člověk nejprve ocitne v poměrně malé předsíni, do níž integrujeme vestavné skříně s částečně otevřeným principem věšáku a botníku. Na protější straně skříní se po celé stěně rozpínají bíle orámovaná zrcadla různých tvarů a velikostí, která pomáhají místnost opticky zvětšit. Podlahu plynule, bezprahově přecházející z předsíně do kuchyně a koupelny volíme v odstínu světle šedé (white concrete - marmoleum,betonová stěrka..). 

V kuchyni je hlavní dominantou velká vestavná růžová zeď s úložnými prostory, do níž integrujeme mycí kout, lednici s mrazákem a rohovou jeklovou konstrukci stejné barvy, která umožňí navýšit kapacitu pro pěstování rostlin a rovněž v ní vznikne místo pro přípravu kávy. 

Druhou částí kuchyně je “přípravna” se sporákem a troubou, která je opticky odlehčená, bez typických nástěnných skříněk, pouze doplněna lineární dřevěnou policí. Na protější stranu navrhujeme po celé její délce lavici s úložnými prostory čímž kompenzujeme absenci nástěnných skříněk. Důležitým prvkem je vysouvací deska, jako součást modifikovaného parapetu, která umožňuje v případě nutnosti navýšit kapacitu přípravného pultu. 

Obývacímu pokoji dominuje knihovna, která je doplněna lineární vykonzolovanou ocelovou tyčí, po níž lze posouvat žebřík, který umožňuje přístup k výše uloženým knihám. Součástí je i do zdi zavěšená tv skříňka. Dekorativní vstupní část s bílou cihlovou stěnou doplňujeme rostlinami rozmístěnými na výškově odstupňovaném růžovém nábytku ve formě posuvných stolků navržených námi na míru. 

V ložnici pomyslně dělíme prostor na menší pracovní kout u okna, dále pak na spací část a “šatnu“. Navrhujeme zde po celé jedné stěně velkorysé vestavné skříně z bílého lamina s 3d strukturálními prvky na dvířkách. V ložnici i obývacím pokoji repasujeme původní dřevěné parkety. Návrhu interiéru předcházela celková rekonstrukce tj. nové rozvody vody, elektra, topení, výmalba a repase původních interiérových dveří.

Kuchyně - Dejvice.jpg
Předsíň - Dejvice
Koupelna - Dejvice
OBÝVÁK - Dejvice.jpg
Ložnice - Dejvice

Rok: Březen, 2020

Rozměry:  75 m2

© Copyright ANNY architects 2014

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest